top of page

Kalavrita

(Op 2 uur afstand van Athene kun je in de winter skiën!)

In het noorden van de Peloponnesos ligt de idyllische plaats Kalavrita. Het is een paradijs voor liefhebbers van mooie treinroutes, wandelaars en wintersport liefhebbers.

 

Kalavrita ligt op 2.5 uur rijden van Athene en is te bereiken via een bergachtige weg met panoramische uitzichten vanuit Levidi of via Diakofto als je vanuit Athene of Patras komt. 

Kalavrita heeft ongeveer 1750 inwoners en ligt op 750 meter hoogte in het dal van de Vouraikos rivier. Kalavrita heeft een levendig centrum met veel tavernes en barretjes.

 

Op de Peloponnesos zijn meerdere skigebieden en een daarvan ligt op net 14 kilometer buiten Kalavrita. Daarom is het stadje de ideale uitvalsbasis voor een wintersport vakantie. Het Chelmos gebergte ligt op 2355 meter hoog.

Kalavrita treinstation
Kalavryta Ski

Net buiten Kalavrita vind je een oorlogsmonument met de namen en leeftijden van de slachtoffers die gevallen zijn tijdens de 2e wereldoorlog. In het gras bij het monument staan de woorden Irini en Ochi pia Polemi. Dit betekent ‘vrede en nooit meer oorlog'.

 
Op 13 december 1943 werd, tijdens de Tweede Wereldoorlog, nagenoeg de complete mannelijke bevolking van 12 jaar en ouder vermoord, de huizen in het bergdorp werden geplunderd en in brand gezet. De Wehrmacht schoot ruim 500 mensen neer. De klok in de linker toren van de kerk in Kalavrita blijft voor altijd stilstaan op 02:34 uur, het tijdstip van het bloedbad.

In Kalavrita begint de 22 kilometer lange smalspoorverbinding die Kalavrita met Diakofto verbindt. Direct naast het station van Kalavrita zie je het oude stoomtreintje uit 1803.  De route gaat dwars door de bergen, langs de Voraikos kloof en door donkere tunnels over verschillende bruggen. Je hebt onderweg een prachtig uitzicht. De mooiste tijd van het jaar vind ik de herfst vanwege de herfstkleuren maar ook in het voorjaar is het prachtig om de treinreis te maken. Je kunt er ook voor kiezen om een gedeelte van het traject te wandelen onder begeleiding van een gids. 

Onderweg kun je uitstappen bij verschillende stationnetjes. Ik raad je aan om van te voren de treintijden goed te controleren zodat er nog een trein terug is. Indien je meer tijd hebt, kun je ook  overnachten in een leuk hotelletje bij de stop Mega Spileo. Je vindt hier diverse terrasjes en restaurants en je kunt een mooie wandeling maken naar het klooster Mega Spileo. 

Het klooster Mega Spileo werd gebouwd in 362 na Chr. door de monniken Symeon en Theodore uit de stad Thessaloniki. Mega Spileo is gebouwd in de holte van de rotswand en ligt op een hoogte van 940 meter. Het is één van de oudste kloosters en een bekend christelijk orthodox bedevaartsoord. 

Idea

Notitie: Indien je meer wilt weten over deze bestemming en over de excursies die je kunt maken vanuit Kalavrita dan help ik je graag verder. 

bottom of page