top of page

Mani 

(Het authentieke Griekenland)

In het zuiden van Griekenland (de middelste vinger), ligt de streek Mani.  Op een klein uurtje rijden van Kalamata liggen de dorpen Kardamyli, Stoupa en Agios Nikolaos. Elk van deze dorpen heeft zijn eigen karakter: 

  • Kardamili is een authentiek dorpje met een mooi historisch centrum

  • Stoupa een badplaats met prachtige stranden

  • Agios Nikolaos is een idyllisch vissersdorpje.

020. Stoupa.jpg

Stoupa


Stoupa is het dorp waar ik terecht kwam toen mijn avontuur in Griekenland begon, dus dit dorp zal voor mij altijd heel bijzonder blijven. Het heeft voor mij alle facetten waar een ideale Griekse vakantie aan moet voldoen; mooie natuur en stranden, heerlijke restaurantjes en ook een prima uitvalsbasis voor sportieve activiteiten.

 

Stoupa zelf heeft een heerlijk zandstrand, gelegen aan de boulevard waar ook alle restaurantjes zitten. Als je een kwartiertje verder loopt (of 5 minuten met de auto) kom je uit bij het Kalogria strand, mijn persoonlijke favoriet. Kalogria is een breed georganiseerd zandstrand gelegen in een baai, de zeebodem loopt geleidelijk af dus ook een ideaal strand voor kinderen.

 

Als je met de auto Mani bezoekt is het zeker de moeite waard om de auto te laten staan en de fiets te pakken richting Agios Nikolaos. Er loopt vanaf Stoupa een prachtig pad langs de kust, dat niet toegankelijk is voor auto’s.

Kardamili

Kardamili is het eerste dorp dat je tegenkomt vanuit Kalamata en hier proef je echt nog de oude sfeer van Griekenland. Dit komt met name door de vele pittoreske stenen huizen die je hier tegenkomt, tekenend voor de bouwstijl van Mani.

 

Het dorpje heeft een hele gezellige hoofdstraat met vele winkeltjes, koffiehuizen en restaurantjes. Kardamili heeft ook een oud centrum, het is leuk om hier te wandelen en een bezoek te brengen aan de ruim achthonderd jaar oude Agios Spiridon kerk.

 

Ook zit er in het oude centrum een klein museum over de geschiedenis van Kardamili. Kardamili is het startpunt voor wie een wandeling wil maken door de Viros kloof. Deze kloof is zo’n twintig kilometer lang en loopt onder andere door het prachtige Vasiliki bos.

002. Kardamili.JPG

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos is het kleinste dorpje van de drie, met een leuk pittoresk haventje. Hier concentreert het leven zich rond de haven en kun je genieten van een kop koffie terwijl je kijkt naar de vissersboten die dobberen in het water.

 

In het haventje is een handvol cafés en tavernes met typisch Griekse wiebelstoeltjes. Ze nodigen je uit om ongestoord te mijmeren terwijl je over de zee uitkijkt.

Het fijne aan deze bestemmingen in Mani vind ik dat de dorpjes onderling elkaar zo mooi aanvullen. Deze streek voelt voor mij als een tweede thuis, ik help je dan ook graag met het invullen van je reis naar deze prachtige plek in Griekenland.

Agios Nikolaos
Limeni
Agios Nikolaos
bottom of page