top of page

Mistras

(Op zoek naar de verborgen Byzantijnse stad aan de voet van de Taigetos berg)

Mistra

Ik trek er graag op uit om nieuwe plaatsen te ontdekken. Mistras vind ik heerlijk voor een dag omdat je je even helemaal in een andere tijd waant. De natuur rondom Mistras is fantastisch en alleen de reis -vanaf Kalamata door het Taygetos gebergte- maakt het al de moeite waard.

Mistras ligt in het midden van de Peloponnesos op zo’n 7 kilometer van Sparta en op ongeveer 60 kilometer van Kalamata. Het is een ware herinnering aan de Byzantijnse tijd van Griekenland.

 

Vanuit Kalamata kom je eerst aan in het dorpje nieuw Mystras. Het is leuk om hier een stop te maken na het bezoek van de archeologische site omdat er verschillende traditionele tavernes zijn.
Als je de weg volgt zie je vanzelf borden richting oud Mistras. Van een afstandje zie je op de berg een stad liggen met veel oude huizen en kerken.

 

Zodra je op de archeologische site bent, kom je er al snel achter wat een indrukwekkende en magische plaats dit is. Met een beetje fantasie beeld je je in hoe de bevolking geleefd moet hebben tijdens de Byzantijnse tijd en hoe ze zich verdedigd hebben tegen verschillende vijanden. Mystras dateert uit 1249 en er zijn veel overblijfselen uit deze tijd zoals aan aantal paleizen, kloosters, en byzantijnse kerken. In de bloeitijd woonden hier zo’n 42.000 mensen. De meeste paleizen,  kloosters en kerken zijn volledig gerenoveerd.

Er zijn 2 ingangen naar Mistras, de beneden en de boven ingang. Ik raad je aan om de boven ingang te nemen en om eerst alle gebouwen boven te bezichtigen en dan verder naar beneden te lopen. Je kunt de auto eenvoudig parkeren bij beide ingangen. Ik raad je aan om minstens 3 uur tijd te nemen om Mystras te bezoeken en om dit ’s morgens te doen omdat je best wel veel moet lopen en het na 12 uur ’s middags al erg warm is gedurende de zomermaanden.
Comfortabele (wandel)schoenen zijn hier een must.

 

De omgeving van Mistras is ontzettend mooi. Het plaatsje ligt aan de voet van de Taigetos berg die 2407 meter hoog is en waar je goed kunt wandelen. Vanaf de burcht op de top van Mystras kun je genieten van prachtige vergezichten. Ik raad je ook aan om de kloosters te bezoeken waar nog altijd nonnen wonen.
 

Idea

Notitie: Mistras is heel goed te bezoeken wanneer je verblijft in Messinie of Mani maar het is ook een geliefde stop tijdens een rondreis. Ik adviseer je graag over de overnachtingsmogelijkheden, activiteiten en routes.

bottom of page