top of page

Mycene

( UNESCO werelderfgoed!!) 

Mycene en de Myceense cultuur stamt uit de 15e tot de 12e eeuw voor Christus, zo’n 1000 jaar vóór wat wij ‘de Griekse oudheid’ noemen, de tijd van Platos, Socrates en de Olympische Spelen. 


Mycene ligt vlakbij Nafplion en was het belangrijkste politieke en culturele centrum van de Myceense wereld in de Griekse oudheid. De Archeologische steden Mycene en Tiryns zijn een UNESCO werelderfgoed. 


De Myceense beschaving is een voortzetting van de Minoïsche beschaving en vormde een belangrijke basis voor de ontwikkeling van de Europese cultuur. Vooral in de stedenbouw en de klassieke Griekse architectuur, maar ook in de literatuur door de Ilias en de Odyssee van Homerus.


Mycene heeft een belangrijke rol gespeeld in verschillende mythen zoals de Trojaanse cyclus. Bij Homerus is het Goudrijke Mycene de stad van koning Agamemnon. Hij was de opperbevelhebber van het Griekse coalitieleger tegen Troje. 

Zoals in elke oude Griekse stad was er een toegangspoort. De ingang van de akropolis van Mycene is de Leeuwenpoort. De Leeuwenpoort dateert uit de 13 eeuw v. Chr. Het vertegenwoordigt het oudst bekende monumentale beeldhouwwerk van Europa.

 

Als je goed kijkt, dan zie je 2 leeuwen die tegenover elkaar staan met hun voorpoten steunend op iets wat een altaar lijkt. Daarboven prijkt een Minoische zuil. Symbolisch gezien zou de leeuwenpoort het koningshuis zijn dat waakt over het welzijn van de stad.

 

De leeuwinnen zijn in het verleden hun koppen kwijtgeraakt, waarschijnlijk was dit het werk van vandalen. De leeuwenpoort verschaft toegang tot het centrum van de citadel. Hier bevindt zich ook het paleis. Dit werd gebouwd tussen 1400 en 1200 v. Chr. 


Je vindt hier ook de schatkamer van Atreus. Atreus was volgens de Griekse mythologie de zoon van Pelops en Hippodameia en werd later koning van Mycene. Hij droeg als teken een staf die hij van Pelops had gekregen en die gemaakt is door Hephaistus, God van de smeden. 

Idea

Tip:

 

Ik vind Mycene echt een indrukwekkende archeologische site. I

 

k raad je aan om eerst het archeologische museum te bezoeken en dan de archeologische site.

DSC_0201.JPG

Er zijn verschillende soorten graven. Zo waren er graven voor het gewone volk en voor de rijke bewoners. Het gewone volk kreeg een graf met rechtopstaande stenen of alleen maar een holte in een rots in de Myceense tijd.

 

Voor de rijke bewoners waren er kamergraven. Dit waren rechthoekige kuilen waarin meerdere dode leden van de koninklijke familie waren bijgezet.

 

De doden van Mycene kregen sieraden, servieswerk en gouden dodenmaskers mee. Het bekendste dodenmasker is het gouden dodenmasker van Agamemnon. De grafgiften zijn nu te zien in het Nationaal Archeologisch Museum te Athene.
 

Verder vind je hier ook de beroemde schatkamer van Atreus. Atreus was volgens de Griekse mythologie de zoon van Pelops en Hippodameia en werd later koning van Mycene.

 

Hij droeg als teken een staf die hij van Pelops had gekregen en die gemaakt is door de god Hephaistus.  

De vesting van het nabijgelegen Tiryns is ook een bezoek waard. Dit was een belangrijke vesting in de Myceense tijd en Pausanias omschreef de indrukwekkende muren als het werk van reuzen. 


Heb je vragen over deze mooie archeologische site? Stuur me een berichtje en ik help je graag verder.  Zoek je nog een mooie accommodatie klik dan hier.

bottom of page