top of page

Olympia

(Een reis terug naar het verleden van de eerste Olympische spelen)

Olympia ligt in het noordwesten van het schiereiland Peloponnesos in de provincie Elis. In Olympia werden om de vier jaar de Panhelleense Spelen gehouden, de voorloper van de huidige Olympische Spelen. Zeus was de oppergod van de Grieken in de oudheid en ter ere van hem hielden zij om de 4 jaar Olympische Spelen en om de Griekse steden te laten ophouden met oorlog voeren.

 

Olympia was een heilige plaats waar vele tempels, altaren en standbeelden te vinden waren. Er stond onder meer het 12 meter hoge Beeld van Zeus te Olympia, dat een van de zeven wereldwonderen was.

De Olympische Spelen waren openbare feesten voor alle Grieken van de polis die dan ook de goden vereerden. Poli betekent letterlijk vertaald ‘stad’. Het doel van de Olympische Spelen was om jonge mannen hun fysieke kwaliteiten te laten tonen en om de relatie tussen de verschillende Griekse steden te bevorderen. Alleen mannen mochten meedoen aan de Spelen, vrouwen niet.

In de begintijd stond er slechts één onderdeel op het programma: een hardloopwedstrijd over de lengte van ongeveer 190 meter. De winnaars van de Olympische spelen kregen een olijfkrans.

Ik heb Olympia bezocht in de maand juni. Omdat het dan al lekker warm is raad ik je aan om de archeologische site te bezoeken in de ochtend. ’s Middags kun je dan genieten van 1 van de mooie stranden in de buurt van Olympia. Ik heb deze uitstap gemaakt vanuit het dorpje Katakolo. Dit is een rustig Grieks dorp gelegen op een half uur rijden van Olympia.

Het nieuwe museum van Oud Olympia is ook een echte aanrader. Om ervoor te zorgen dat je niets mist, raad ik je aan om Olympia te bezoeken met een Nederlandstalige gids. Uiteraard regel ik de gids graag voor je en help ik je met verdere vragen en met het boeken van een leuke accommodatie.  

Idea

"Mensen vragen mij vaak wat ik nu graag doe in mijn vrije tijd. Ik hou heel erg van kunst en geschiedenis en als ik een paar dagen vrij ben dan bezoek ik graag archeologische opgravingen en musea in combinatie met gezellige dorpjes en mooie stranden.

 

De aller bekendste archeologische site op de Peloponnesos is natuurlijk Olympia. Ik heb deze bijzondere plaats inmiddels al meerdere keren bezocht met familie en vrienden en elke keer ontdek ik weer iets nieuws."

bottom of page