top of page

Nederlandse gids in Olympia

Een bezoek aan een archeologische bezienswaardigheid is pas echt de moeite waard als iemand je het bijzondere verhaal erachter vertelt. Let's meet Peloponnesos werkt samen met enthousiaste officiele gidsen die de geschiedenis tot leven wekken. In deze blogpost laten we je graag kennis maken met Saskia, onze Nederlandse gids in Olympia.

Saskia woont al 23 jaar permanent in Griekenland en is nog steeds blij dat ze ooit deze stap genomen heeft. Ze was erg jong toen ze stapelverliefd werd op een Griekse man en in een opwelling had besloten om Nieuwgriekse Taal en Letterkunde te gaan studeren. Ze herinnert zich nog goed dat in het eerste semester de hele collegezaal vol zat met allemaal meisjes die verliefd waren teruggekomen uit Griekenland. De professoren hadden daar waarschijnlijk een beetje genoeg van en voerden een waar ontmoedigingsbeleid waardoor ze na 6 maanden nog maar met zijn vijven over waren. Deze vijf meisjes (waaronder zijzelf ) hebben de studie afgemaakt. Omdat het een kleine studierichting is, is het vrij makkelijk om werk te vinden in Nederland als tolk, bij persburaus of ambassades. Dit was echter niet wat ze in gedachten had. Ze wilde naar Griekenland om zich daar permanent te vestigen.  Ze heeft haar koffers gepakt en is direct naar Griekenland verhuisd en begonnen met het begeleiden van culturele 14-daagse rondreizen door Griekenland." Haar professor van de universiteit waarmee ze contact onderhield noemde dit " reislijden" ( opzettelijk gespeld met een lange ij ), zij vond het echter heel leuk en leerzaam maar het vele weg zijn van huis viel niet mee. 

Na 8 seizoenen zag ze toevallig een artikel in de krant over de gidsenschool die weer open zou gaan om officiele  gidsen op te leiden. Ze heeft toelatingsexamen gedaan en was een van de gelukkigen die aan de opleiding mocht  beginnen. Door deze opleiding af te ronden  kon ze wat dichter bij huis blijven en genieten van een gezinsleven met haar Griekse man  en honden. Tot op heden voelt Saskia zich helemaal happy in haar kleine paradijsje in een klein Grieks dorpje met maar honderd inwoners. Lijkt het je leuk om door Saskia mee genomen te worden naar de tijd van de eerste Olympische Spelen? Boek dan nu je rondleiding via Let's meet Peloponnesos.

419 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page