top of page

Zuid Mani 

(Prachtige ruige omgeving!) 

Gerolimena

 

Het zuiden van de Mani is bekend door de hoge stenen woontorens die in het verre verleden werden gebruikt tegen omringende vijanden. Zo’n woontoren kon wel 4 tot 5 verdiepingen hoog zijn. De hoogste verdieping van deze torens, nu voor het grootste deel vervallen, waren slechts per ladder bereikbaar. Om veiligheidsredenen was er geen voor de hand liggende deur waardoor de vijand niet eenvoudig de weg naar binnen kon vinden. Er waren in totaal zo’n 700 woontorens in de Mani. Nu zijn veel woontorens ingericht als hotels en zijn nog maar weinig torens bewoond.

In het plaatsje Gerolimenas kun je de sfeer van deze bijzondere regio goed proeven. Gerolimenas is een klein dorpje met stenen huizen en een prachtig wit kiezelstrand. Ik kom er graag omdat het nog authentiek is.

 

Het toerisme is hier nauwelijks ontwikkeld. De terrasjes langs de turquoise zee nodigen je uit om een stop te maken voor een heerlijke lunch in een van de traditionele tavernes.


Het is een aanrader om vanuit Gerolimenas een wandeling te maken de berg op via de wit geschilderde trappen. Eenmaal boven aangekomen wordt de klim beloond met een een prachtig uitzicht over de baai van Gerolimenas en de omgeving.

Op nog geen 10 minuten rijden van Gerolimenas ligt een wel heel bijzonder byzantijns kerkje dat je eigenlijk niet mag missen en de Tigani peninsula. Tigani betekent letterlijk vertaald ‘koekenpan’.

 

De Tigani peninsula heeft dan ook de vorm van een koekenpan. Ook vind je hier het Megali Maina kasteel, dit wordt ook wel Grande Magne genoemd. Er wordt gezegd dat het is gebouwd rond het begin van de 13e eeuw door Frankische kruisvaarders die zich in de Mani gevestigd hadden.

Vanaf het dorpje Aghia Kyriaki kun je 2 wandelingen maken. De eerste wandeling gaat naar de Tigani peninsula en de andere wandeling naar het byzantijnse kerkje Agitra. Dit kerkje wordt ook wel Odigitria genoemd en is gebouwd in de 13e eeuw.  

 

Na ongeveer 15 minuten lopen kom je uit op een klein pad en vanuit hier zie je in de verte het kerkje liggen. Het pad gaat langs de zee en zorgt voor prachtige vergezichten. Ik maak deze wandeling het liefst in het voorjaar omdat de natuur dan op z’n mooist is en er ook veel bloemen zijn. Vergeet niet om je fototoestel mee te nemen!  

Een andere aanrader wanneer je in Gerolimenas bent zijn de grotten van Diros

DSC_0223.JPG
bottom of page